Duitsland beslist tot verlaging van de omzetbelasting naar 16 procent vanaf 1 juli 2020

Vanaf 1 juli 2020 wordt het btw-tarief tijdelijk verlaagd tot 16 of 5 procent. Wat moet ik in gedachten houden bij mijn e-commerce handel?

De Duitse coalitie is het begin juni eens geworden over een economisch stimuleringspakket dat de economie in de nabije toekomst nieuwe impulsen moet geven. De focus ligt op het stimuleren van de consumptie. Kernelement is de tijdelijke verlaging van het tarief van de omzetbelasting tot respectievelijk 16 en 5 procent.

Verlaging van het tarief van de omzetbelasting tot 16 of 5 procent.

Vanaf 1 juli 2020 zal een belastingtarief van 16 en 5 procent van toepassing zijn op alle belastbare en belaste leveringen in Duitsland. Dit niveau geldt voor een beperkte periode tot 31 december 2020.

Effecten op de online handel
Er zijn een aantal zaken die online handelaren op korte termijn in overweging moeten nemen.

Factureringstools en ERP-systemen moeten voor alle leveringen vanaf 1 juli een belastingtarief van 16 of 5 op de factuur kunnen vermelden. Het tijdstip van levering mag niet worden verward met de datum van uitgifte van een factuur, zoals nog vaak het geval is in de online handel. Aangenomen mag worden dat de belastingkantoren in Duitsland zeker zullen letten op een correcte afbakening van de tijdelijke belastingvermindering.
Als uw facturatietool of ERP vanaf 1 juli nog 19 of 7 procent BTW toont, bent u het hogere BTW-bedrag verschuldigd tot u de facturen verifieerbaar hebt gecorrigeerd.
Restituties voor geannuleerde leveringen (retourzendingen) zijn niet noodzakelijkerwijs onderworpen aan het verlaagde belastingtarief vanaf 1 juli 2020. De BTW-waardering van de oorspronkelijke leveringen is bepalend!

Kennispunt zal toezien op een juiste verwerking, wij adviseren en ontzorgen de e-commerce handelaren op gebied van de Europese omzetbelasting. Vragen of opmerkingen neem contact met ons op.

Over

You may also like...

Uw e-mail bericht wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail velden zijn verplicht