-
Omzetbelasting bij E-commerce
-
Omzetbelasting bij E-commerce is een belangrijk item, doe je het fout dan loop je alsnel tegen boetes aan die behoorlijk kunnen oplopen.
-
Er is zoveel om rekening mee te houden dat het best wel lastig is om 100% compliant te zijn in elk land. Hier een hopelijk duidelijk overzicht:
- Uitgangspositie is een in NL gevestigde onderneming die FBA doet.
- Omzetbelasting op inkopen, daar begint het al.
- Koop je producten uit China dan betaal je bij de import in NL btw over deze producten.
- Deze btw kan je op jou periodieke aangifte weer terug vorderen.
- Met een artikel 23 verlegging hoef je de btw op de import niet te betalen maar geef je dit op jou eigen periodieke aangifte aan rubriek 4a en trekt het weer af rubriek 5b. Per saldo €0 en geen cash flow.
- Je moet hiervoor een vergunning aanvragen bij de belastingdienst.
- Koop je producten uit een ander EU land dan is de btw verlegt naar jou.
- In jou periodieke aangifte geef je in rubriek 4b Leveringen uit landen binnen de EU het netto bedrag en de omzetbelasting hierover aan. Je vordert dit direct weer terug in rubriek 5b Voorbelasting.
- Neem je diensten af van bijvoorbeeld Amazon of Google kijkt dan goed vanuit welk land dit is gefactureerd en of jou btw nummer op de factuurstaat is dat het geval geef dan de bedragen aan in rubriek 4a of 4b en ook weer in 5b.
- Per saldo is het altijd €0 maar je moet dit aangeven.
- Koop je producten uit China dan betaal je bij de import in NL btw over deze producten.
- Overbrenging van eigen producten naar een ander EU land
- Je hebt producten gekocht in China en wilt nu een deel van de voorraad overbrengen naar het FBA warehouse in bijvoorbeeld Duitsland.
- Voor deze fictieve levering heb je en Duits btw nummer nodig.
- Je geeft deze levering aan in rubriek 3b van de NL aangifte en in de ICP aangifte.
- Zorg voor voldoende documentatie om deze Intra Communautaire Levering te kunnen bewijzen, dus een pro forma factuur opmaken en de verzendbewijzen/ transportdocumenten bewaren
- Op de Duitse periodieke btw aangifte (Umsatzsteuer Voranmeldung) geef je deze levering aan als Intra Communautaire Verwerving.
- Je hebt producten gekocht in China en wilt nu een deel van de voorraad overbrengen naar het FBA warehouse in bijvoorbeeld Duitsland.
- Let op als Amazon begint te schuiven met jou voorraad van het ene land naar het andere zal je deze goederen bewegingen ook moeten aangeven als ICL en ICV op de desbetreffende aangiften.
- En dan de verkopen, hoe gaat het daar met de omzetbelasting
- Verkopen vanuit je NL voorraad
- Verzending vanuit NL dus gewoon als NL omzet rubriek 1a
- Tenzij je verkoopt aan een particulier buiten NL maar binnen de EU waarbij je voor dat EU land de afstandsverkopen drempel al hebt bereikt dan moet je dit in de lokale aangifte omzetbelasting aangeven en niet in jou NL aangifte.
- Tenzij je verkoopt aan een bedrijf binnen de EU dan factureer je met 0% want dan is dit een ICL, aangeven in rubriek 3b en ICP aangifte.
- Verkoop je vanuit je Duitse voorraad
- Verzending vanuit D dus gewoon als D omzet.
- Tenzij je verkoopt aan een particulier buiten D maar binnen de EU waarbij je voor dat EU land de afstandsverkopen drempel al hebt bereikt dan moet je dit in de lokale aangifte omzetbelasting aangeven en niet in jou D aangifte.
- Tenzij je verkoopt aan een bedrijf binnen de EU dan factureer je met 0% want dan is dit een ICL, denk om de Zusammenfassende Meldung (ICP aangifte).
- Verkoop je vanuit je US voorraad
- Is er geleverd vanuit jou Nexus staat dan ben je feitelijk verplicht de sales tax hierover af te dragen.
- Bijna elke staat past sales tax toe, daarnaast zijn er staten waarin ook een stad of county ook nog extra sales tax toepast.
- Het sales tax item is net zo complex als het btw item en vaagt om specifieke kennis. Wij hebben contact met een in de VS gevestigde accountant en kunnen u hierbij van dienst zijn.
-
De juiste toepassing van de omzetbelasting / sales tax is een gecompliceerd item binnen de E-commerce. Als je alle regels netjes volgt en veel al van te voren regelt is het mogelijk om compliant te zijn voor deze belastingen. Het geniet de voorkeur om dit door gespecialiseerde partijen te laten doen om zo min mogelijk fouten te maken en boetes te voorkomen. Kennispunt/ VAT Point Europe is de specialist voor de E-commerce. Neem contact met ons op voor meer informatie en onze concurrerende tarieven.
- Verkopen vanuit je NL voorraad
-