Dropshipping

BTW bij dropshipping

De regels voor de BTW bij dropshipping zijn nogal ingewikkeld . Vooral het land van vestiging van leverancier en klant zijn bepalend.

Wat veel webwinkels vergeten, is dat je daardoor vaak te maken krijgt met buitenlandse omzetbelasting. Je hebt dan de plicht om in die landen te registreren voor de omzetbelasting en daar aangifte te doen. Vanzelfsprekend kunnen wij dat voor je verzorgen.

Hoe werkt dropshipping?

Dropshipping is een logistieke oplossing voor webwinkels. Via je webwinkel verkoop je producten aan particulieren. In plaats van zelf een pakketje naar je klant te sturen, laat je dat doen door de leverancier.

Iedere bestelling stuur je direct door naar jouw leverancier. Die verstuurt het pakketje rechtstreeks naar jouw klant. Dus geen voorraad en het hele logistieke proces blijft buiten de deur.

Plaats van levering

Voor de heffing van de omzetbelasting is de “plaats van levering” een belangrijk begrip. Doordat de producten niet meer worden afgeleverd bij jouw webwinkel, verandert de plaats van levering en daardoor verandert de heffing van de omzetbelasting bij dropshipping ten opzichte van de normale levering.

Omzetbelasting bij dropshipping afhankelijk van land leverancier/klant

Bij dropshipping stuurt jou leverancier (A) jouw producten rechtstreeks naar jou klanten (C). Jij bent als verkoper ( B, uit Nederland) juridisch eigenaar van de producten en jij geeft de opdracht voor de verzending. Jij hebt dan te maken met 2 transacties voor de BTW:

  • De transactie A-B waarbij jij eigenaar wordt van de producten
  • De transactie B-C waarbij je de producten verkoopt aan particulier C.

De BTW heffing is afhankelijk van de combinatie land van A en land van C. Hieronder beschrijven we drie mogelijkheden.

Je leverancier is gevestigd in Nederland

Als je leverancier in Nederland is gevestigd, is de situatie eenvoudig. Je hebt voornamelijk met de Nederlandse BTW te maken. Alleen voor de verkoop naar andere EU-landen (afstandsverkopen) heb je te maken met buitenlandse BTW indien je boven de drempel uitkomt.

Je leverancier is gevestigd in Frankrijk (EU-land)

Is jouw leverancier gevestigd is in een ander EU-land dan heb je te maken met lokale omzetbelasting. De plaats van levering voor je inkoop is Frankrijk. Het product blijft in Frankrijk (want van daaruit wordt het verstuurd naar jouw klant) en jij krijgt dus een factuur met Franse omzetbelasting (TVA).

Die Franse omzetbelasting kan je niet terugvragen via de normale aangifte in Nederland, maar dat loopt via een andere procedure hiervoor is een apart portaal ingericht.

Omdat je verkoopt vanuit Frankrijk heb je te maken met de Franse omzetbelasting. Voor verkopen geldt meestal de regeling afstandsverkopen en soms de Franse omzetbelasting. De Nederlandse btw speelt in deze situatie geen rol.

Bij verkoop in een niet-EU-land (export) geldt het nul-tarief voor de aangifte in Duitsland. Je hebt wel te maken met regels voor invoer en verkoop in dat niet-EU-land.

Je leverancier is gevestigd in China (niet-EU-land)

Als jij je producten koopt bij een leverancier in China, ben jij invoerrechten en invoer BTW verschuldigd over de douanewaarde (tenzij de leverancier zorgt voor invoer). De douanewaarde is de waarde van het product plus invoerrechten en bijkomende kosten als verpakking en vervoer.

Die invoer BTW betaal je in het land waar je de producten invoert, meestal het land waar je klant woont. Voor die verkoop moet je lokale BTW rekenen en je moet dus registreren en aangifte doen in het land van je klant.

Je kunt ook het product vanuit China voor rekening van je particuliere klant laten vervoeren en invoeren. De levering van het product aan jouw particuliere klant vindt dan plaats in China. Je hebt dan niet te maken met Nedelandse btw en je hebt niets te maken met btw en invoerrechten in het land van je klant.

Bij verkoop in een niet-EU-land heb je niets te maken met de Nederlandse BTW (maar wel met de regels in dat niet-EU-land).

Verzorgen omzetbelasting bij dropshipping

Zoals je ziet kan dropshipping ertoe leiden dat je in meer landen moet registreren  en aangifte moet doen voor de omzetbelasting. Als je dat zelf wil doen, kost je dat veel tijd Kennispunt kan de registratie en periodieke aangiften in elk Europees land voor je verzorgen neem contact op met ons voor meer informatie.

Registreren voor de omzetbelasting in buitenland

Het zal duidelijk zijn dat veel webwinkels zich niet laten registreren in het buitenland. En als dat een niet-EU-land is en als jij daar op bescheiden schaal producten verkoopt via je webwinkel, is het geen topprioriteit van de buitenlandse belastingdienst om je een naheffingsaanslag op te leggen. Maar het is wel degelijk mogelijk!

Voor registratie in EU-landen ligt dat anders. Als de Nederlandse Belastingdienst bij controle constateert dat je btw moet betalen in een ander EU-land, zullen zij dat doorgeven aan de belastingdienst van dat EU-land.

Nederlandse BTW bij dropshipping?

Er zijn ook webwinkels die op hun verkoopfacturen voor buitenlandse klanten standaard de Nederlandse BTW vermelden. Die BTW dragen ze dan af in Nederland. Maar dat is natuurlijk onjuist.

Als de buitenlandse BTW van toepassing is, kan je niet volstaan door in Nederland BTW te betalen. De verplichting om in dat buitenland btw te betalen blijft.

Wij krijgen veel vragen van webwinkels en droopshippers over de BTW regels. Wij zorgen ervoor dat we dit goed regelen voor onze klanten. Wil jij daar ook meer over weten? Mail ons of bel ons!

Over

Reacties gesloten.